Sötningsmedel

Många konsumenter gillar drycker som har en god, söt smak. Det är dock inte alla som vill få i sig de kalorier som finns i sockersötad saft, läsk eller juice. Anledningarna kan vara många – vissa vill ha koll på vikten, andra är diabetiker. Oavsett anledning ger FUN Light dig möjligheten att njuta av en frisk och fräsch dryck, som ger all den goda smaken utan de onödiga kalorierna. Och för att göra detta krävs sötma från sötningsmedel.

Acesulfam K

Acesulfam K används ofta tillsammans med aspartam, eftersom de förstärker sötman hos varandra så att den totala mängden sötningsmedel kan minskas. Acesulfam K tas inte upp av kroppen och är ofarligt. Liksom alla godkända livsmedelstillsatser är acesulfam K noga testat.

Aspartam

Aspartam, som godkändes i Sverige i början av 80-talet, är ett av de vanligaste sötningsmedlen i drycker och en av de mest testade ingredienserna som används i livsmedel. Ämnet är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparginsyra, som även finns som naturliga byggstenar i proteiner och ingår i vår normala kost. Flera studier visar att konsumtion av aspartam i dryck är ofarligt. Personer som lider av den medfödda sjukdomen fenylkeonuri bör dock hålla sitt intag av aspartamsötade livsmedel lågt.

Våra smaker